Thursday, March 29, 2018

Apam Loyang Agak-agak

Tetiba teragak makan apam klasik ini. Aduhai, mudah sangat buatnya, tapi kalau tak dicatat kat sini takut hilang pula ingatan atau buku resepi untuk diturun temurunkan. Jom buat! Boleh Jimat!

Konsep adunan: macam buat lempeng, tapi pekatkan sikit, dan maniskan bergula, tambah serbuk yis. Walla! Jadi apam untuk dikukus.

Bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
gula ikut suka manis seberapa my max is 1 cawan gula
air ikut le macam lempeng tu, tapi pekatkan sikit..tak sukat pulak tadi, agaknya 4 cawan kot. haha
1 tbs yis.. ada masa yg rajin, nak naikkan yis dgn air manis 10 minit, lebih terjamin yis tu bagus ke tak, kalau yis dah terbuka lama/ my balance of buat roti. ada masa yg memang buka paket yis kijang baru tu, haaa... senang terus masuk yis dalam adunan.. wey, jgn riso ler.. asalkan dah naik double adunan tu.. bole pi kukus 30 minit.

Siappp

Nota dapur; Errr....bancuh adunan di mangkuk.. pastu terus transfer ke loyang yg dah di selet minyak makan sekelilingnya. Maya suka warna merah bercorak... masa kat loyang tu boleh le dropkan sikit warna dan corakkan, the sweetest colouring moment. Kalau buat kek marble pun sama, masa mencorak tu la masa paling hebat rasanya deh


No comments:

Post a Comment